Tworzymy lepszą jakość




BYDŁO i POWIDŁO to pierwsza jadalnia wołowiny z prawdziwego zdarzenia. Naszą specjalnością są burgery i steki z argentyńskiej i polskiej wołowiny. 

 

Wołowina wykorzystywana w naszych burgerach pochodzi od zaprzyjaźnionej hodowli krów rasy Hereford w Stożne. Bydło jest wypasane na zielonych pastwiskach, krowy mają do dyspozycji ponad 200 ha łąk i są odżywiane w sposób ekologiczny. To wszystko ma ogromny wpływ na jakość naszego mięsa: jego kruchość, barwę, smak i zapach. 

 

W zależności od potrawy, dobieramy odpowiedni gatunek i klasę mięsa, a stopień wysmażenia wołowiny w burgerach oraz stekach dostosowujemy do życzenia naszych Klientów. Dodatkowo do każdego dania serwujemy jeden z naszych autorskich, własnoręcznie produkowanych sosów na bazie słodkich powideł. Tytułowe powidło występuje między innymi w firmowym burgerze POWIDLAK z grillowanym serem kozim, roszponką, orzechami włoskimi i powidłami śliwkowymi.

 

W naszym menu dostępne są najwyższej jakości steki z argentyńskiej i polskiej wołowiny. Wśród nich oferujemy steki sezonowane na sucho przez naszych kucharzy. To proces, podczas którego mięso dojrzewa, aby nabrać jakości i szlachetności. Duże kawałki wołowiny wraz z kością trafiają do naszej chłodni na min. 60 dni i są przechowywane w temperaturze 1-2° C przy dużej wilgotności powietrza 74-84%. Dzięki temu wołowina nabiera specyficznego aromatu, mięso jest niezwykle delikatne i kruche.


Nasza restauracja to jednak nie tylko burgery i steki. W menu znajdziecie również sałatki z wołowiną, sandwiche oraz słynne pastrami, których odpowiednie przygotowanie kruchego mięsa zajmuje nam kilka dni! Dopełnieniem wszystkich dań są autorskie dodatki, m.in. domowe frytki (również w opcji z oliwą truflową, grana padano i pietruszką), ziemniaki z grilla lub zapiekane z sosem beszamelowym, cheddarem i szczypiorkiem lub domowy coleslaw z grubosiekanej kapusty. Nieodłącznym dodatkiem naszych dań są również wyselekcjonowane wina z całego świata, odpowiednio dobrane do każdej potrawy.

Uwielbiamy produkty lokalne i sezonowe! Dlatego tradycją naszej restauracji są autorskie burgery miesiąca - co miesiąc nowe, dostosowane do aktualnej pory roku i wykorzystujące najświeższe w danym momencie warzywa. Burgery miesiąca są wariacją na temat klasyki i przyciągają fanów nietuzinkowych połączeń smakowych. Kilka z nich stało się na tyle kultowych, że na prośbę Klientów powracają lub zostały dodane na stałe do karty, m.in: BEER&BACON z chutneyem z ciemnego piwa i bekonu oraz sosem pomidorowym i twarożkiem kozim z czosnkiem, RACLETTE podawany ze świeżo roztopionym, ciągnącym się serem Raclette czy PIZZA BURGER z wołowiną zapieczoną z mozzarellą, domowymi pizzerinkami z chorizo, sosem pomidorowym i rukolą.

BYDŁO i POWIDŁO take away

 

Obecnie BYDŁO i POWIDŁO to również zewnętrzna kuchnia stworzona specjalnie do przygotowywania zamówień z dostawą, na wynos oraz do obsługi cateringowej. Dzięki temu dostawa Waszych ulubionych burgerów do domu lub biura odbywa się jeszcze sprawniej!

 

 



});