Jak zrobić idealnie chrupiące fish&chips?
09.06.2021
![](https://cs.cdn-upm.com/attributes/f2bacb59-a1f7-11e8-9795-525400841de1/d1f4fd66-c90f-11eb-a1e9-525400080521/31b2809e-fa0c-4785-a8ad-b46f503c2344/fish_02-huge.jpg)
Potrzebne składniki:
- biała, chuda ryba (np. dorsz lub gładzica)
- zimne piwo
- mąka pszenna
- majonez
- jogurt naturalny
- ogórek kiszony
- owoce kaparów
- czerwona cebula
- cytryna
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
15-20 minut przed rozpoczęciem panierowania ryby, posól ją z obu stron i zostaw, aby wyciągnąć z niej wodę. Dzięki temu panierka będzie lepiej przylegać do ryby podczas smażenia.
W międzyczasie przygotuj sos tatarski. Wymieszaj w proporcji 1:1 majonez i jogurt naturalny. Dzięki jogurtowi, sos nie będzie zbyt ciężki. Następnie dodaj: posiekaną cebulę, kapary i ogórki kiszone. Na koniec dodaj do smaku sok z cytryny oraz sól i pieprz.
Wymieszaj składniki panierki: zimne piwo, sól, pieprz (my dodajemy również autorską mieszankę przypraw) oraz mąkę pszenną - możesz też dodać trochę mąki ryżowej dla dodatkowej chrupkości. Osuszoną rybę panierujemy w tak przygotowanym cieście, a następnie dodatkowo obtaczamy w samej mące. Dzięki temu panierka będzie miała strukturę chrupiących płatków.
![](https://cs.cdn-upm.com/attributes/f2bacb59-a1f7-11e8-9795-525400841de1/d1f3f40c-c90f-11eb-a1e9-525400080521/94d1cdbf-5ebd-4935-8752-c9192d40c6a9/fish_02.jpg)
Kroimy ziemniaki na nieregularne, grube frytki. Przygotowujemy je 3-etapowo. Najpierw chwilę blanszujemy w gotującej się wodzie. Jeśli mamy czas dobrze jest je po zblanszowaniu schłodzić chwilę w zamrażarce. Następnie smażymy chwilę w głębokim tłuszczu w temperaturze 140 stopni i ponownie schładzamy. Ostatni etap to smażenie przez 1-1,5 minuty w temperaturze 190 stopni. Dzięki 3-etapowemu przygotowaniu frytki będą chrupiące i złociste z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Gotowe frytki solimy od razu po usmażeniu.
Zaczynamy smażenie ryby. Pamiętaj, aby olej był naprawdę dobrze rozgrzany - do temperatury 190 stopni. Rybę w zależności od grubości smażymy w głębokim tłuszczu co najmniej 5 minut. Po usmażeniu dobrze jest osuszyć rybę z tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Fish&chips podajemy z cytryną i sosem tatarskim. Smacznego!